Haftasonu İstanbul | Dolmabahçe Sarayı (Nasıl Gidilir?, Ücretleri? Otopark?)
Eylül 07, 2018Dolmabahçe Sarayı, boğazın dibinde, denize sıfır bahçesi, müthiş mimarisi, peyzajı, sarayın görkemli görünüşü, iç tasarımının ihtişamıyla size mükemmel bir gün yaşatacaktır eminim bir çok ayrıntıda şaşıracak, hayranlıkla bakacaksınız. Hem Osmanlı İmparatorluğunun son dönem saray yaşamı hakkında fikir sahibi olacaksınız hem de Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşadığı evi görme fırsatı bulacaksınız. 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayında vefat eden Atamızın odası ve eşyaları o gün ki haliyle korunup günümüze kadar gelmiş.
Sarayda gezerken, her biri çok özel parçalar olan halılar, kristaller, Burada yaşayan padişahların ve Atamızın kişisel eşyaları, dekorasyon ürünleri, her şeyi yakından görebileceksiniz. Kesinlikle lüks ve ihtişam hakim diyebilirim. Ama odaların ve salonların dekorasyonu sizi şaşırtacak. Halının ve duvarın uyumu, mobilyaların uyumu, her birinin zariflikle yerleştirilmiş olmasına bayıldım. Siz gittiğinizde hangi odadan en çok etkileneceksiniz bilmiyorum ama her biri birbirinden farklı ve zarif döşenen bu odalar içinde çocuk mobilyaları olan küçük bir oda vardı ben en çok onu sevdim. Bunun dışında ben mezun olduğum okulun hemen yakınında olması sebebiyle Dolmabahçe Sarayı'nı her saat görmüşümdür herhalde. Size de gece ışıklandırılmasıyla da görmenizi tavsiye ederim. İhtişamı kesinlikle ikiye katlıyor.
Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilgi
Dolmabahçe Sarayı'nın bulunduğu yer aslında bir koy ve Osmanlı Donanması da buraya demir atıyor. Zamanla bu koyda akıntı olmaması ve çevresel faktörlerle, birikintiler oluşmaya başlamış ve Dönemin Padişahı Sultan Abdülmecid'in emriyle Dolmabahçe Sarayı'nın inşaası 1843 yılında başlamış ve tamamlanması 13 yıl sürmüş. Mimarisi için Avrupa ve Türk sanatları çok güzel sentezlenilerek kullanılmış. Saray temel olara 3 bölümden oluşuyor. Devlet işlerinin yapıldığı yer Mabeyn-i Hümayun (Selamlık), Padişah ve ailesine ait Harem-i Humayun ve Bayramlaşma ve devlet törenleri için kullanılan Muayede Salonu. Toplam 258 odası, 43 salonu, 6 hamamı, 68 tuvaleti, balkonları, 600 metrelik rıhtımı vardır. Saraya girebilmeniz için, 2 büyük saltanat kapısından geçersiniz. Son zamanlarda Atatürk'ün kullanması için 1 adet asansörde eklenmiştir.
Dolmabahçe Sarayı Nerededir ? Nasıl Gidilir?
Ayrıca kendi aracıyla gidecek ziyaretçiler için Dolmabahçe Sarayı'nın Otoparkı mevcuttur.
Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri
Dolmabahçe Sarayı Pazartesi günleri kapalıdır, haricinde haftaiçi ve haftasonu 09.00-16.00 saatlerinde açıktır.
Aman 1-2 saat dolaşırım demeyin Dolmabahçe Sarayı içerisinde ve bahçesinde görebileceğiniz başka yerlerde mevcut. Saat müzesi, Resim sergisi gibi.. Sonra 16.00'ya yetişicem diye koştur koştur gezmek zorunda kalmayın.
0 yorum
En kısa sürede dönüş yapacağım.
Teşekkürler :)