Venedik Gezi Rehberi ( Önerileri, Gondolları, Ulaşım )

Aralık 01, 2018

1. Venedik için kaç gün yeterli?

venedik gezi rehberi

Venedik'i günübirlik gezen bir çok gezgin var. Yeterli mi derseniz evet 1 gün içinde Venedik'in görülmesi gereken bir çok yapısını görürsünüz ama ne çevre adalara vakit kalır ne de Venedik'i sindire sindire gezmiş olursunuz. Koştura koştura gezmiş olursunuz. Ama eğer daha fazla vakit ayıramıyorsanız, 1 gün zaten yetersiz deyip, bu şehri es geçmeyin. Yine de gelin.

2 gün ise kısıtlı ama Venedik için yeterli bir zaman. 3-4 gün ise rahat rahat gezip Venedik'in keyfini çıkarabileceğiniz bir zaman dilimi. Biz Sezer ile bir daha ki sefer sırf rahat rahat kanal kenarlarında oturabilmek için sadece Venedik gezisi planlamayı 4 gün ayırmayı düşünüyoruz.

2.Venedik'i görmeye 2 Numaralı Vaporetto ile başlayın.

Venedik'e otobüsle, trenle artık her ne ile geldiyseniz, şehri ilk sudan görün. Venedik Santa Lucia Tren istasyonu ve ana otobüs durakları şehir merkezi sayılan San Marco Meydanı'na (Piazza San Marco) yürüme mesafesinde. Ama Venedik'e varır varmaz ilk vaporetto'ya binip büyük kanalda dolaşa dolaşa San Marco Meydanına gitmek gerçekten sizi büyüleyecek, biraz sonra gezeceğiniz şehir için iştahınızı kabartacak. Kanalın sağlı sollu her iki tarafı da muhteşem mimari eserlerle kaplı. Venedik'in Venedik olmasını sağlayan zamanlarda yaşayan tüccarlar, ticaretin ve lüksün kalbini elinde tutan adamlar.Bunu da iliklerine kadar şehre yansıtmış. Daha şehre ayak basmadan Vaporetto turunuz başlar başlamaz bunu hissediyorsunuz.


venedik, grand canal, büyük kanal


Santa Lucia Tren İstasyonundan (Stazione Santa Lucia) San Marco Meydanına Nasıl Gidilir? 

Yürüyerek bile gidebilirsiniz, Venedik baştan başa (kaybolmazsanız) 1 saatte de yürünebilecek boyutta. Ama ben size 2 Nolu Vaporettoyu kullanmanızı öneriyorum. Şehre trenle veya otobüsle geldiğinizi varsayıyorum. Santa Lucia tren ve otobüs durağına en yakın vaporetto durağı adı üstünde Santa Lucia Vaporetto durağı. Tam Santa Lucia Tren istasyonunun karşısında, istasyondan çıkar çıkmaz göreceksiniz. Biletinizi hemen yanında olan bilet satış noktasından alabilirsiniz. Tek - günlük  - 2 günlük gibi bilet seçenekleri var. Eğer o gün Venedik'ten ayrılmayacak ve  adalara geçmeyecekseniz  tek binişli biletleri tercih edebilirsiniz. Adalara gideceğiniz gün veya oteliniz uzak ve otelinize ulaşımınızı vaporetto ile sağlayacaksanız günlük (1-2-3 günlük..) biletleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca eğer haritaya ihtiyacınız varsa bilet satış noktasından ücret karşılığında haritanızı alabilirsiniz.
Tek binişli bilette 1 saat içinde tekrar kullanılabiliyor yani aktarmanız var veya bir durakta inip tekrar binecekseniz tek binişli biletin 1 saat içinde geçerli olduğunu yeni bilet almaya gerek olmadığını unutmayın.

Büyük Kanal turu yaptıran Vaporettonun numarası 2. Sizin binmenizi tavsiye ettiğim 2 nolu Vaporettonun hangi bölgeye yanaştığını kontrol edin biletinizi okutup içeri girin. A - B - C- D - E gibi bölümler var (peron gibi), bilet satışla yan yana üzerinde hangi nolu vaporettonun hangisine yanaştığı yazıyor 2 nolu vaporetto hangi bölüme yanaşıyorsa o bölüme girin. Zaten çevrede görevliler var, bulamazsanız size hemen göstereceklerdir. İnanın ben karmaşık anlattım, Tren istasyonundan çıkar çıkmaz vaporetto istasyonu karşınızda, bilet satış yanında, peronlarda hangi vaporetto nereye yanaşacak belli. Çok basit.

Vaporettolar bizdeki metro otobüs hatları gibi çok gelişmiş ve şehrin bir çok noktasına Vaporettolar ulaşabiliyorsunuz. Şehir içinde ulaşımı sağlamak içinde vaporetto kullanabilirsiniz. Vaporetto biletleri bilet satış ve her hangi bir büfede satılıyor. Oteliniz vaporetto durağına yakınsa şanslısınız. 

Vaporettolar gondol ve deniz taksilerinin çok daha büyük hali. Ee.. şehrin içinde küçük kanallar arasındaki ulaşımı gondollar, deniz taksiler ve özel botlar sağlıyor.


3. Venedik Gondol Turu Yapın


Venedik'e gelip yapmadan dönmemeniz gerekenlerin başında geliyor, Venedik Gondol Turu. Venedik'i en iyi nehirde, kanallar arasında dolaşarak keşfedebilirsiniz. Öncelikle gondollardan biraz bahsetmek istiyorum. Bu gondollar başta ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlanmış ama şuan şehrin simgelerinden biri hale gelmiş. Yaklaşık 800 yıldır kullanılan bu gondolların sayısının artışı yetkililer tarafından kısıtlanmış. Venedik'te yaklaşık 400 adet gondol var, bunlara yeni bir tanesinin eklenmesi yasak. Ayrıca Venedik'te ıslık çalarak, şarkı söyleyerek gondol kullandığını gördüğünüz abilerden biri olmakta çok zor. Bu meslek babadan-oğula geçiyor. Bir gondolcu vefat etmeden, yeni bir gondolcu eklenmiyor aralarına. Tabi en önemlisi İtalyan olma şartı var. Gondolcu olmak isteyenlerin yabancı dilleri, Venedik hakkında bilgileri, Venedik'te kanal yollarını bilip bilmedikleri test ediliyor ve başarılı olan sonunda gondolcu olabiliyor. O keyifli gözüken işe ulaşmak öyle kolay değil yani.  :)

Gondol turu ücretleri 2018 itibariyle en alt rakamı 80 €, bu 80€'luk tur yaklaşık 35-40 dakika sürüyor. Ekstra bir 20 dakika daha isterseniz 40€ daha ödemeniz gerekiyor. Eğer bu turu gece yapacaksanız ücret 100€, ek 20 dakika ise 50€. 

Gondollar 6 kişilik, eğer 6 kişi binmeye karar verirseniz yukarıda bahsettiğim rakamları 6'ya bölebilirsiniz. Gondol iskelelerinde bekleyen turistlerle anlaşıp, 3-4 kişi birlikte binebilirsiniz. Bu orada çok olağan bir durum. Bizde beklerken bir çift birlikte binmeyi teklif etmişti ama biz uyuzuz, yalnız olmak istedik. :)

venedik kondol turu

4.Gondol Turlarında Özel İsteklerin Ücretli Olduğunu Unutmayın!

Cafcaflı gondol ya da o gondolcu abilerden şarkı söylemesini isterseniz, unutmayın ki ücretli. Evet sanırım hepsinin harika sesi var, şarkı söylemeye başladığı zaman 500 metre ilerde bile olsanız tüm kanalı inletiyor güzel sesleri, romantik bir kanal turu yaparken çok hoş da olabilir ama ücretli :)

Venedik Gondolları Neden Siyah?

Venedik de veba salgını sırasında nüfusun yarısı bu hastalık sebebiyle vefat etmiş. Kanallarla kaplı bu şehirde hastaları ve cenazeleri bu gondollarla taşımışlar. Şuan vefat edenlerin anısına ve onları unutmamak için tüm gondollar siyah renkli.


5. San Marco Bazilikası Giriş Kuyruğunu Atlatın.

San Marco Bazilikası'nın giriş katına girmek ücretsiz. Tabi up uzun kuyruğu beklemek gibi bir bedeli var. Eğer Venedik'te kısıtlı zamanınız yoksa bu kuyruğu bekleyebilirsiniz tabi.O sırayı beklemek istemiyorsanız veya sadece giriş kısmını değil daha kapsamlı gezmek isterseniz, online biletinizi alıp bu kuyruğu atlatmanızı tavsiye ederim. Skip the line ve diğer müze ve bölümlerin 2-3€ gibi bir ücreti var. O sırayı atlatmaya değer. 

6. San Marco Meydanı için en uygun saatler hangileri?

Eğer Rahat rahat gezmek istiyor, çok sıra beklemek istemiyorsanız oyalanmadan San Marco Meydanı ve meydanda bulunan gezip görmeniz gereken San Marco Bazilikası (Basilica San Marco), Aziz Mark Çan Kulesi (Campanile di San Marco), Dükler Sarayı (Palazzo Dukale) gibi muhteşem yapılara çok erken saatte gitmelisiniz. sabah 10 itibariyle kalabalık artıyor ilerleyen ve meydanın tadını kalabalıktan çıkaramıyorsunuz. Örneğin San Marco Bazilikasının içi kadar dışı da muhteşem ama dış cephesini incelemeye fırsatınız olmuyor, kalabalık öyle bunaltıyor ki hadi tamam arka taraflara geçelim diyorsunuz. Özelikle yaz aylarında gittiyseniz, durum daha da vahim. Venedik her zaman turistlerle dolu ama yaz aylarında Allah'ım oradaki yerlilere sabır versin boyutuna geliyor. :) Gelelim sorumuza, San Marco Meydanı için en uygun saatler ne zaman? Sabahın erken saatleri kesinlikle. Akşam üzeri ise hafif bir nefes alma oluyor. :))

San marco meydanı, piazza san marco

7. San Marco Bazilikası'na Sırt Çantalı Gitmeyin!

Venedik'e gelir gelmez yapacaklarınızın başında tabi ki San Marco Meydanı'na gitmek ve Bazilika'yı görmek vardır. Eğer San Marco Bazilikasının içerisine girecekseniz ve sırt çantalıysanız, otele sırt çantanızı bırakmadan önce San Marco Bazilikasını gezmenin imkanı yok. Önce çantanızı bırakın ve öyle gezmeye başlayın. Diğer ihtimal günübirlik geldiyseniz ve sırt çantanız yanınızdaysa şunu belirtmem lazım ki kesinlikle sıraya girmeden önce çantanızı San Marco Bazilikasının oradaki emanet bagaja bırakmanız. Bagajlarınızı bıraktıktan sonra sıraya girin. Çünkü o koca kuyruğu bekledikten sonra sizi sırt çantasıyla gören görevliler, bagajlarınızı bırakıp sıraya tekrar girmenizi isteyecekler. Ben demin buradaydım, bagajımı bırakıp geldim'ler işe yarayamayacak. O uçsuz bucaksız kuyruğu tekrar beklemeniz gerekecek. Bu arada sırt çantasından kastım hanımların kullandığı günlük çantalar değil bagaj olarak kullanılan çantalar. Ve tabi bu kurallar bagajlar içinde geçerli. 

8. San Marco Bazilikası Giyim Kurallarına Dikkat Edin!

San Marco Bazilikasına girecekseniz, diğer bazilikalara girerken de geçerli olan kıyafet kurallarını unutmayın. Bay ve bayanlar için geçerli olan diz kapağının üstünde şort ve kolları açık kıyafetlerle giriş yapmak yasak. Çözümü basit, böyle bir kıyafetle geldiyseniz, kapatmak için yanınızda şal bulundurabilirsiniz. Yanınızda şal yoksa meydanda şal satan yerler var sıraya girmeden önce alın çünkü girişte sizi kıyafet kuralından dolayı geri döndüreceklerdir. Sonra tekrar bekleyeceğiniz uzun kuyruğa mı, yanınıza şal almadığınız için 10 € verdiğiniz muhtemelen bir daha kullanmayacağınız şala mı yanarsınız bilemem. :)

9. Güvercin Beslemek Yasak!

Bu başınıza muhtemelen San Marco Meydanı'nda gelecektir, kalabalığın içinde sizi gözüne kestiren kuş yemi satıcıları elinize yem tutuşturabilir. Aman dikkat hem yeme ücret, hem kurallara uymadığınız için ücret ödemeyin. Kuşlarda işini biliyor, onlarda San Marco Meydanından ayrılmıyorlar. İnsanlara öyle alışmışlar ki korkmuyorlar. Elinize yemi alır almaz, kuşlar ve ceza kesecek memurlar da başınıza üşüşmesin. Gerçi ben böyle bir şeye kalkışmadığım için bu durumu yaşamadım, birine böyle bir uygulama yapıldığını gözümle de görmedim. Ama şehrin bir çok yerinde olan afişlerde kuşları beslemenin yasak olduğu belirtilmiş. Şehir kuralların uyalım.

piazza san marco, san marco bazilikası

10. Venedik'te Kaybolmaya Hazır Olun!

Venedik daracık ve labirent gibi sokaklardan, birbirine benzeyen kanal ve köprülerden oluşuyor. Kaybolmamak mümkün değil, eğer zaten kaybolmuyorsanız, Venedik'te değilsiniz. :) En tecrübeli "Ooo.. ben bir gördüğümü bir daha unutmam, mükemmel yol bulurumcular" bile kaybolur bu sokaklarda. Çünkü sokaklar hem birbirine çok benziyor hem de labirent gibi. Hazırlıklı gitmekte fayda var, siz Venedik'e gitmeden önce telefonunuza navigasyon uygulamanızı indirin, yanınızda da harita bulundurun. Ama şunu söyliyim, navigasyon bir çok yerde çalışmıyor, sapıtıyor. Sokaklar o kadar dar karmakarışık ki navigasyon da çözüm değil. Harita ise eğer ayrıntılıysa işinize yarayacaktır. 

Şöyle de bir şey var aman aradığım yeri bulamam diye endişelenmeyin. Bence Venedik'te her şeyden önce yapmanız gereken şey dar sokaklarında kaybolmak. Zaten önemli yapıları tabelalarla göstermişler. Rialto Köprüsü için tabelaları takip eder orayı görür, ardından yine kaybolur sonra yine bir tabelanın peşine takılabilirsiniz.

11. Venedik'te Sokak Sanatlarına Dikkat Edin!

Venedik'i gezmenin en iyi yolu adım adım sokak aralarında dolaşmak. Her yerde karşınıza müzelerde görebileceğiniz eserler çıkabilir. Venedik açık hava müzesi gibi, gözünüz sokaklarda binalarda olsun.

12. Venedik'e Ağır Bavullarla Gelmemek En İyisi

Ağır bavullarla gelmemenizi tavsiye ederim. Neden mi? Bildiğiniz üzere Venedik'te şehir içine araç girmiyor. Sadece araba değil, motosiklet de yok. Hatta bisiklet bile. :) Otel seçiminizi yaparken merkezi olmasına, otelinizin vaporetto veya "water taxi" dedikleri deniz taksisi duraklarına yakın olmasına dikkat etmiş olabilirsiniz. Diyelim ki Oteliniz vaporetto durağına 200-300mt uzaklıkta, bu mesafe İstanbul'da çok çok yakın denebilecek kadar olabilir. Ama Venedik için öyle değil. Bavulları daracık, ve kalabalık sokaklarda taşımak, merdiven ve kanallardan geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple hafif bavullarla gitmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca bir şeyi daha belirtmek istiyorum. Sokak adresleri bizde nasıl apartman numaraları bir taraf tek, bir taraf çift rakamlar olmak üzere birer birer artar. Venedik'te bu böyle değil. Nasıl olduğunu bilen varsa beni de bilgilendirsin. Peki bunu neden söyledim. Otelinizi kolay bulmak için gitmeden yakınında ne var diye de bakın. Adres çok net gözükebilir ama o numarayı bulmakta zorlanabilirsiniz. Ağır bavullarla bir de daha oteli bulmadan kaybolmayın.

13. Herhangi Bir Şeyi Beğendiyseniz, Sonraya Bırakmayın! 

Dolaşırken bir mekanı çok beğendiniz, "kesin burada yiyelim" dediniz diyelim, o anda yiyin,ertelemeyin. Sonra aynı dükkanı bulamamanız çok yüksek. Ya da bir şey almak istediniz, "dönerken buradan döneriz şimdi taşımayalım elimizde" demeyin. Dönerken aynı yolu kullanmanız çok zor. Kanallardaki köprüleri geçerken, sizi bir anda başka tarafa döndürüyorlar. Aynı yeri bulmanız epeyce zorlaşıyor. Sokaklar birbirine çok benziyor, e tabi buda yön bulmanızı zorlaştırıyor. Yönünüzü bulmanızın en kolay yolu ise, tekrar gelmek istediğiniz yerin etrafında spesifik bir nokta belirleyin, nereye yakın olduğuna, sokak ve bölgesine dikkat edin.

14. Daha Uygun Yemek Veya İçmek İçin Arka Sokaklara Geçin.

Her yerde olduğu gibi Venedik'te de neresi çok kalabalıksa bir o kadar da pahalı. San Marco Meydanı gibi ünlü meydanlarda yemek yerine arka sokaklardaki yerleri tercih edebilirsiniz. Çok lezzetli take away makarna, pizza ve sandviçlerin tadına bakabilirsiniz.

venedik'te ne yenir

15. Kahvenizi yudumlayıp, turist kalabalığını izleyin.

Venedik her zaman turistlerle dolup taşan bir şehir. Bu kalabalığı izlerken gerçekten güzel olan İtalyan kahvesinin tadına bakmayı unutmayın. Zaten daha önce denediyseniz, kahve içmek listenizdedir. İtalyan kahvelerini böyle övmüşken nereden geldiklerinden de bahsetmek istiyorum.

İtalyan Kahvesi Nereden Geliyor?

Venedik'in tüccarlar şehri olduğunu söylemeliyim. Zaten bu şık, lüks, ihtişamlı havası yaşayan zengin ve ticareti elinde tutan tüccarlarından geliyor. Venedik Tüccarlar Akdeniz'e açılabilmek için Osmanlı devleti ile aralarını iyi tutmak istermiş. İstanbul'a gelip gittikleri ticari ziyaretlerde Türk kahvesini Venedik'e getirmişler. Ve Türk kahvesini farklı farklı işleyerek yeni kahveler üretmişler. İçtiğimiz ve bayıldığımız İtalyan kahvelerinin bazılarının kökeni Türk kahvesiymiş. 

Bu kahveler tutunca rahat rahat içilebilmesi için modern kafeler açılıyor. Hatta açılan o kafelerden bir tanesi hala hizmet veriyor. 1720'de açılan bu kafe Cafe Florian. San Marco meydanında ve kurulduğu günden beri önünde canlı müzik sergileniyor. Venedik'te restaurantların önünde canlı müzik olmasının geleneği buradan geliyor. Ayrıca Cafe Florian hakkında bir şeyi daha söylemek istiyorum. Bu kafeye oturduğunuzda bir kahvede içseniz, sadece kahvenin parasını ödemiyorsunuz. Kişi başı olarak size masa ücreti ve canlı müzik ücreti de ekleniyor. 

16. Venedik'te lavabo ihtiyacınızı kahve içerek giderin.

Venedik'te hiç bir yerde ücretsiz lavabo yok. Ya bir yerde yiyip-içtiğinizde lavabo kullanın ya da şimdi vereceğim bu öneriye göz atın. Venedik'te bir çok yerde halka açık lavabolar var. Gayet temizler. Ama şöyle bir şey var ki bulunmaları zor. Venedik'te bulunması kolay hiç bir adres yok :) Ve halka açık lavaboları kullanmanın ücreti 1,5€. Bunun yerine bir Kafe'ye girip espresso içerseniz, hem lavabo ihtiyacınızı gidermiş, hem lezzetli bir İtalyan kahvesi içmiş, hem de gezinin devamında espressonun ayıltma etkisiyle daha dinç gezersiniz. Bir çok yerde espresso 1,25 cent. Sudan ucuz dedikleri burada gerçek. 

17. Venedik'te Çeşmelerden Su İçebilirsin.

İtalya'nın bir çok şehrinde olduğu gibi Venedik'te de çeşmelerden temiz, içilebilir su akıyor. Yanında mataranı taşırsan gün içinde sık sık çeşmelere rastlayacaksın. Su alman gerek kalmaz, çeşmelerden mataranı doldurabilirsin. 

18. Yüksek Topuklu, Rahatsız Ayakkabı Giymesen İyi Olur

Tabi ayaklarını seviyorsan. Dar sokaklardan, kalabalıktan, merdivenlerden, köprülerden bahsetmiştim, ayaklarınızı seviyorsanız daha rahat ayakkabılar tercih edin.

19. Venedik'i gece ışıklarıyla da görün.

Gece ışıklandırmasıyla San Marco Meydanı bazı köprü ve kanallar daha da romantik oluyorlar.

Aşıklar şehri Venedik

Son olarak Venedik benim çok sevdiğim tadının damağımda kaldığı şehirlerden. Kaybolmaktan çok bahsetmişim amai kinci gün her şeyi çözüyorsunuz. Merak etmeyin zaten tabelalarla her yeri bulmak kolay. Şehrin tadını çıkarın.  Ben nehir ve rutubet kokusunun en az olduğu zamanlarda nisan ayında gittim ve çok keyif aldım. Sizin de keyif almanızı umuyorum. 

Benzer Yazılar

0 yorum

En kısa sürede dönüş yapacağım.

Teşekkürler :)

About Me

Bumerang - Yazarkafe