SOFYA GEZİLECEK YERLER | ARABAYLA SOFYA

Ağustos 10, 2018

Nasıl Gidilir ?


Sofya'ya bir çok ulaşım mevcut. Uçakla, İstanbul'dan otobüs veya trenle ulaşabilirsiniz. Otobüs, tren ücretleride öyle pahalı değil 100 TL civarı. Eğer aracınızla gitmek isterseniz, aşağıda sizin için bir kaç ipucu mevcut.

Sofya'ya arabayla nasıl gidilir


Biz Sofya'ya hazır vizemiz varken kendi aracımızla gittik. Sınırdan çıkarken veya girerken hiçbir sorun yaşamadık. Bulgaristan'a girerken gerekli olan birkaç evrak var, biz önceden hazırlamıştık. Yurtdışına Arabayla Nasıl Çıkılır? yazıda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Kapıda inanın 30 dakika falan harcamışızdır. Daha önce okuduğum yazılarda uzun kuyruklar ve saatlerce beklemek adlı kabusu okumuştum. Ama bizde olmadı. Hatta çevremde giden kimseye de bu kabus neyseki denk gelmedi. Size de denk gelmeyeceğini umuyorum.

Yol ve Free Shop bilgilerine gelince, yollar gayet düz ve güvenli yol boyunca hiç bir sorunla karşılaşmadık. Gece yolculuğu yapacak olanlar için yollarda ışıklandırma olmadığını da belirtmeliyim. Gerçi Sezer gece yolculuğunda gözü yormadığı için bunun daha iyi olduğunu söylüyor ama yan koltukta oturan stresli ben için hoş değil :) Bunun dışında Sofya'ya giderken ormanlık yollardan geçeceksiniz ve benim en sevdiğim araba yolculuğudur. :) Biz temmuz ayında gitmiş olmamıza rağmen yol kısmen sisli ve çok yoğun yağmurluydu. Bunu da belirtmeden geçmiyim. Trafik kurallarına uyduk ceza yemeden dönmeyi başardık :) 

Yol, İstanbul'dan yaklaşık 6 saat sürüyor. Öyle aman ne varmış Sofya şurası diye düşünmeyin. Öyle inanılmaz yakın değil. Araçla gidilmeyecek kadar uzakta kesinlikle değil. Zaten canımız bu konuda yeterince sıkkınken Euro / Dolar'ın son durumundan bahsetmek istemiyordum ama durum buyken bayram tatili yada hafta sonu tatili için Bulgaristan gibi uygun bir ülke değerlendirilebilir. Hatta Plovdiv- Sofya gibi bir rota izleyebilirsiniz.

Sofya'da Ne Giyilir?


Eğer Sofya'ya Kış aylarında gidecekseniz zaten yanınıza olabildiğince kalın şeyler almanızda fayda var, oldukça soğuk. Kiprikleriniz bile donabilir, abartmıyorum. Kış sporlarının bu kadar ünlü olduğu bir ülkeden ılıman iklim beklenemez zaten. 

Bahar aylarında gidecekseniz de hafif bir serinlik olur diye düşünmeyin siz yine yanınıza kalın bir şeyler almayı ihmal etmeyin. Hatta şemsiyenizi de atın arabanıza veya bavulunuza. Sonradan ah keşke alsaydım demekten iyidir.

Biz en son temmuz ayında gitmemize rağmen yanımda mevsimlik bir mont yada bir sweatshirt olsa kesinlikle çok sevinirdim. Siz düşünün artık.

Sofya Pahalı Bir Şehir mi?


Konuya şöyle başlayayım, bizim paramızın değerli olduğu bir şehir değil. Bulgar Levhası Türk Lirasının 2 katı civarındaydı en son. Siz bu yazıyı okurken umarım durum daha olumludur. Yeme - İçme ve aktiviteler evet bir Avrupa şehrine göre daha uygun. Başta söylediğim gibi, paramızın yüzü Sofya'da da gülmüyor ama bunun dışında Sofya ucuz bir şehir. Oyüzden hareketlerinizi daha rahat yapabileceksiniz.

Sofya'da Ne Yenir?


Mutfak olarak bize çok benzeyen mutfakları var. Bu sebeple yemek konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyorum. Biz Sofya'da uzun zaman geçirmeyeceğimiz için sadece sokak lezzetleri ve dondurmalarla geçirdik günümüzü. Gözümüze güzel gelen dilim pizzaların ve şuan adını unuttuğum fotoğraftaki hamur işinin tadına baktık. Bu dükkan Vitosha Caddesindeydi sizde mutlaka rastlayacaksınızdır. Etli, sebzeli, peynirli seçenekleri vardı. Ben bu kadar hamur hamur şeyleri sevmesem de, Sezer sevdi. Üzerine Bulgarların o 40 baharat karıştırıp oluşturdukları baharattan serpip afiyetle yedi.

Sofya'da gezilecek yerler


Sofya'dan Ne alınır?


Gül ile ilgili her şey alınabilir sanırım. Gül konseptinde olan dükkanlar var. Gül suyu, sabunu, parfümü, kremi.. her şeyi.  

Kaşkaval Peyniri, Bulgarlara özgü lezzetli bir peynir. Önce orda deneyip sonra alabilirsiniz.

Sofya'ya Arabayla Gitmek

Sofya Gezilecek Yerler bölümüne başlamadan önce şunu eklemek istiyorum Yukarda da bahsettiğim gibi, Sofya'ya hazır vizemiz varken arabayla gezebileceğimiz yerleri düşünürken seçtik ve gittik. Ama öyle denk geldi ki Sofya'ya gideceğimiz haftasonu Sofya kalkış ve varışlı çok çok uygun Pisa bileti bulduk. (gidiş dönüş Pisa bileti, kişi başı 200tl gibi birşeydi. Bagajsız olsa 153 Tl olacaktı da ben kocaman bavulumsuz yapamam.) ve hemen aldık. Sofya'yı gezdikten sonra Ibıs Airport Hotel'e arabamızı bıraktık. 3 gün arabamız otelin otoparkında kaldı. Otel havaalanına çok çok yakın ve havaalanına shuttle hizmeti veriyorlar. Aracımızı bıraktık ve otelin shuttle ile havaalanına geçtik. Döndüğümüzde oteli aradık ve bizi gelip havaalanından aldılar. 3 günlük otopark ve gidiş dönüş shuttle bedeli 20Tl gibi birşeydi. Şaka gibi :)

Sofyada gezilecek yerler,


Buarada Sofya Havaalanı, şehir merkezine inanılmaz yakın. Eğer sizde Sofya'dan uçmayı düşünürseniz size kesinlikle merkezdeki bir otoparka değil, ibis hotel'e bırakmanızı tavsiye ederim. Bulgaristan bana çok güven vermedi. Hatta orda konuştuğumuz Türkler dahi otele bırakmamızı tavsiye etti. 

Arabayla Sofya'ya Gitmek demişken, bir şeyi daha eklemek istiyorum. Aracınızı öyle her yere park edemiyorsunuz. bazı bölgelere park edebilmeniz için park etiketiniz olması gerekiyor. Bu sebeple aman bir kaç saat dursun şurada diyip şehir merkezine araç bırakmayın. Çekerler. Gün içinde park için Şehir merkezinde ki otoparkları kullanın zaten çok pahalı değiller.

Sofya Gezilecek Yerler

1. Banyabaşı Cami

Sofya gezilecek yerler

Avrupa'nın en eski camilerinden biri olan Banyabaşa Cami, Mimar Sinan'ın eseri. Sofya'da kiliseye çevrilmemiş tek cami ünvanınıda taşıyor. Çevresinde devamlı Türklere rastlayabilirsiniz. Bekçi amcası da çok sevimli ve yardımsever bir Türk. Biz Sofya gezimize bu güzel cami ile başladık. Yabancı olduğumuzu anlayan cami bekçisi bizi "size nasıl yardımcı olabilirim" diye karşıladı. İhtiyacımız olan tüm bilgileri verdi. Hatta arabamızı nereye park etmeliyiz sorusuna kendi yetemeyince camiden çıkan herkese de teker teker sordu. 

Bayrambaşı Cami'nin yapı ve mimarisine gelince mimar olmadığım için sizi teknik bilgilere boğamıyorum. Çevre halkı tarafında Molla Efendi Kadı Seyfullah Cami, Kadı Seyfullah Cami olarakta biliniyormuş. Ben camiyi, çevresini, insanlarını çok sevdim ve sıcak buldum. Banyabaşı Cami konum olarak da çok merkezi bir konumda yer alıyor. Başlangıç olarak sizde camiyi seçebilirsiniz.

Sofya'nın 1 günde gezilebilecek bir şehir olduğunu düşünüyorum. Biz 1 tam gün gezip Sofya'dan ayrıldık.

2. Sveta Petka Kilisesi

Sofya gezilecek yerler

11. yy'da yapılan bu minik kilise tam metro çıkışında bulunuyor. Aziz Petka anısına yapılmış ve içerisinde Bulgaristan halkı için önemli biri olan Vasil Levski'nin mezarı varmış. Serdica metro istasyonundan çıkar çıkmaz karşınızda kalacak. Kilise çevresinde bulunan yapılardan dolayı resmen kaybolmuş. Hiç hoş değil.

Ayrıca hemen yanıbaşında Roma döneminden kalma kazı alanı var. Göz atmadan geçmeyin.

3. Vitosha Caddesi

Sofya Gezilecek Yerler

Sofya'nın en kalabalık caddesi. Sofya için genel izlenimin, yaz da gitsem kışta gitsem sokaklarda pek insan olmayışı. Öyle kalabalık bir şehir değil. Bu cadde de bu sessiz sakin şehrin kalabalık caddesi. Sıralanmış kafe, restoranlar ve dükkanlar var bu caddede. Turistler de, yereller de daha çok burada vakit geçiriyor. Şunu da belirteyim yine benim izlenimim öyle çok turiste denk geldiğim söylenemez. Bu caddenin gecesi de ayrı meşhurmuş. Sofya biliyorsunuz, kumarhane ve abuk sabuk barlarıyla meşhur. Geceleri bu cadde de bu barlara uygun hale geliyormuş anlayacağınız. Neyse ki biz o halini görmeden ayrıldık şehirden. Tabi önyargılı olmak istemiyorum, gündüzleri gayet güzel ve hareketliydi. Ama Sofya'da dolaşırken abuk sabuk afişli bar ilanları ve davetleri görmeniz mümkün. :)

4. Alexsander Nevsky Katedrali


Sofya Gezilecek Yerler


Katedrali, sadece Sofya'nın değil Bulgaristan'ın sembolü olmuş durumda. Şehirdeki en görkemli yapılardan bir tanesi. Bu katedral Osmanlı - Rus savaşında ölen 200.000 Sırp asker anısına yapılmış. Sofya'ya sırf bu katedrali görmeye gelen turistler bile varmış, bu sebeple burayı görmeden ayrılmayın şehirden. İçeriye girdiğinizde benim dikkatimi her ikonanın altında bir bağış kutusunun olması çekti. Bence hoş değil. Bunun dışında içerisinde 12 adet çan bulunuyor ki en büyüğü de yaklaşık 11 ton civarındaymış.  Adını ise Rus Prensi Alexsander Nevsky'den almış.

5. Antika Pazarı


Antika pazarı hemen Alexander Nevsky Katedralinin oradaki parkın içinde. Bu pazar herg ün kuruluyormuş. Gitmişken sizde bir göz atın derim. Pazarda antika eşyalar, paralar ve bir kaç da hediyelik eşya tezgahı vardı. Şimdi siz bizim antika pazarlarımızla kıyaslamayın kafanızda öyle bir şey canlandırıp aman bumuymuş dedirtmek istemem. Alexsander Nevsky Katedralinin hemen dibinde çok fazla tezgahı olmayan bir kaç hediyelik eşya bir kaç antika.. Tamamdır. Ama gitmişken uğramadan geçmeyin. 

5. Ulusal Sanat Galerisi


Eğer sanata merakınız varsa, Sofya'ya geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri Ulusal Sanat Galerisi. Bulgaristan'nın en önemli tarihi eserlerini sergilendiği bu müzeyi 10,00-18,00 saatleri arasında 6 leva karşılığında gezebilirsiniz. Galeri eski Kraliyet Sarayının içerisinde yer alıyor.

Ben fotoğrafta yapıdan çok Gelin ve Damata odaklanmış olabilirim ama beni mazur görün benimle aynı gün evleniyorlar 1 yıl sonrada olsa :)

Sofya Gezilecek Yerler


7. Kara Cami

Sofya Gezilecek Yerler

Kara Cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırmış. Ayrıca zamanında halk tarafından bilinen iki ismi daha var. Koca Mehmet Paşa Cami, İmaret Cami.  Kara Cami adını ise Minaresindeki kara taşlardan almış. 

1903 yılında Bulgarlar tarafından kiliseye çevrilmiş ve günümüzde Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi olarak kullanılıyor. Benim bu seyahatimde beni en çok üzen şey sanırım bu oldu. Bilmiyorum içeri girdiğimde hiç hoşuma gitmedi. Bu her kiliseye girdiğimde hissettiğim bir his değil kesinlikle. Bu görkemli yapının eskiden cami olması etkiledi beni. İçeri girdiğinizde duvarlar tamamen fresklerle kaplı, camiden de eser kalmamış. Sofya'ya geldiğinizde Mimar Sinan'ın bu güzel eserini görmenizi Kara Cami'yi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

9. Aziz Nikolas Rus Ortodoks Kilisesi


Bulgaristan'nın özgürlüğünü ilan etmesi ardından Saray Cami'si yıkılıp yerine inşa edilmiş olan Rus Ortodoks Kilisesi, süslü yapısıyla görülmeye değer. Altın kaplama kubbesi ve yeşil ve beyazın yoğun şekilde kullanılarak süslenmesiyle mutlaka dikkatinizi çekecektir.

Sofya Gezilecek Yerler


10. Aziz George Rotunda Kilisesi


4. yy'ın başlarında inşa edilmiş bu kilise Bulgaristan'ın en eski yapısı olarak kabul ediliyor. Osmanlı Döneminde cami olarak kullanılan bu kilise Cumhurbaşkanlığı binasının avlusunda ve her tarafında kocaman binalar var. Bu da bu kadar eski bir yapıyı gölgeliyor. 

11. Sveta Sofya Heykeli


Sofya Gezilecek Yerler

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın adı Azize Sofia'dan geliyormuş. Bu heykelde temsili Azize Sofşa heykeli ve şehrin merkezinde. Ayrıca 2000 yılında dikilmesine rağmen ilgi görüyor ve şehrin koruyucu olarak sayılıyor. Bir elinde bilgeliği temsil eden baykuş, bir elinde zafer ve gücü temsil eden defne yaprağı var. Ve Sofya'daki bir çok eser gibi bu heykelde binalar arasında kaybolmuş.

12. Central Sofia Market Hall


Ben gittiğim şehirlerde pazar gezmeyi severim. Central Markette, şehir merkezinde bulunan iki katlı bir pazar. Özellikle yiyecek, içecek olmasına rağmen bazı deri tezgahları, mum, hediyelik eşya, gül ile ilgili eşyalar satan yerler, magnetler satan tezgahlar var. Üst katı ise market vari bir yer. Tam merkezde oluşundan ötürü bir uğrayıp eğer Vitosha Caddesinden almadıysanız hediyelik eşyalarınızı buradan alabilirsiniz. Sanırım en uygun buradaydı. Kapalı bir pazar, biz bu sebeple kapıdan girene kadar emin olamadık doğru yerde miyiz, değil miyiz diye. Marie Louise Bulvarı üzerinde ve arada kalıyor. Çevredekilere sorun derim ben :)


Bir ekonomik gezi planının sonuna geldik,
Herkese iyi seyahatler,
Kurlara düşüşler,
Bize Dünya ülkelerinin yollarını dilerim.


Benzer Yazılar

0 yorum

En kısa sürede dönüş yapacağım.

Teşekkürler :)

About Me

Bumerang - Yazarkafe