Milano'da Yapmanız Gereken 8 Şey!

Haziran 23, 2018

Milano deyince akla direk moda ve alış veriş gelir, Milano'nun bunların her ikisinin de hakkını fazlasıyla verdiği doğru. Ama bence bundan çok daha fazlası. Tabi biz bayanların Milano'yu ayrıca sevmemizde yaratıcı butiklerinin de payı yok değil.


Milano Katedrali

Milano için hep bir ön yargı vardır, "gezilecek yer yok, sıkılırsınız" diye. Bence Milano'nun suçu  Roma, Venedik, Floransa gibi şehirlerle aynı ülkede olmak. Ülkede öyle sizi kendine hayran bırakacak şehirler var ki haliyle Milano biraz olsun yanlarında sönük kalıyor. Yoksa gidip, görüp sevmeme ihtimaliniz yok. Etkileyici Duomo di Milano'su, Galleria Vittorio Emanuele, Sforzesco Şatosu.. bir çok yapı ve ruhuyla sizi etkileyecek. Size aşağıda Milano'da görmeniz / yapmanız gereken ilk 8 şeyi sıraladım. Milano için az vakit ayıranlarınızın da işine yarayacaktır.


1. Duomo di Milano (Milano Katedrali)'ni Ziyaret edin ve mutlaka Terasa çıkın.

Milano Gezilecek yerler listesine Milano Katedraliyle başlayalım. "Duomo di Milano" kendisiyle aynı adı taşıyan "Piazza del Duomo" Duomo meydanında yer alıyor. Zaten gideceğiniz bir çok tarihi yer bu alanın çevresinde olduğunu göreceksiniz. Milano Katedrali'nin yapımı 1386  yıllarında başlamış ve  500 yıl sürmüş. Dünyanın 4. büyük katedrali. Dış görünüşü gerçekten etkileyi, gothik mimarisi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sadece dış cephesinde 3000'den fazla heykel var. Biz sırf dış görünüşüyle değil iç tasarımını da beğendik. İçeride 5 nef ve 1 yılın haftalarını temsil eden 52 kolon var. İçeride Hz. İsa'nın resminin de bulunduğu bronz kapıya insanların dokunduğunu göreceksiniz. Sebebi, bunun kendilerine şans getireceğine inanıyorlar. Duomo di Milano için tek inanış da bu değil bir diğeri ise Duomo Katedralinin çatısında bulunan Madonnia Heykeli hakkında. Bu heykel 109 mt yükseklikte ve som altından yapılmış. Milano'da Madonnia Heykeli'nden daha yüksek yapıların yapılması kanunlarla engellenmiş. Muhtemelen  bu heykelin onları koruduğuna dair bir inanış olduğundandır. Hatta daha yakından görebilmek için bir replikası da Duomo'nun içerisinde bulunuyor. İçeri girecekseniz yakından inceleme şansına da sahipsiniz.


Milano Gidilecek Yerler, Milano

Duomo di Milano (Milano Katedrali) bir kaç farklı bölümden oluşuyor.

Katedral Katı | Milano Katedrali dış kapıdan girdiğinizde katedral katında bulunuyor olacaksınız.
S.Maria Annunciata in Camposanto Kilisesi | Katedral katından merdivenle aşağıya indiğinizde ulaşacaksınız.
Arkeolojik alan | Katedral katından merdivenle aşağıya inerek ulaşacaksınız.
Duomo Müzesi | Milano katedraline doğru baktığınızda Milano Katedrali'nin sağ tarafında kalıyor.
San Gottardo Kilisesi | Duomo Müzesini gezerken ulaşacaksınız.

Bu bölümlerden kesinlikle beni en çok etkileyen Teras oldu. Milano'ya gittiğiniz zaman yapmadan dönmemeniz gerekenlerin en başında Milano Katedrali'nin terasına çıkmak var.

Duomo Müzesi'ni es geçmemenizi mutlaka girmenizi tavsiye ediyorum. Duomo'nun üzerinde ve içinde bulunan heykelleri çok yakından görme fırsatı yakalayacaksınız. Biz başta acaba girmesek mi diye düşünmüştük ama girdiğimizde çok etkilendik ve beğendik. Bu etkileyici müzeyi de dolaşarak Duomo'nun hakkını vermiş olacaksınız.


Milano Gidilecek Yerler, Milano

 Duomo'nun Mimari açıdan kesinlikle görülmeye değer olduğunu düşünüyorum. Tabi kıyas yapacak olursam ben Vatikan'ı ve Sagrada Familia'yı daha etkileyici bulmuştum. Yine de Duomo'ya mutlaka gitmenizi tavsiye ediyorum. Peki içeri girmeye değer mi derseniz şöyle bir kaç husustan bahsedicem siz karar verin. Öncelikle çok ciddi bir kuyruk sizi bekliyor. Oyüzden biletinizi kesinlikle online almanızı, online alırken ise "fast track" almanızı tavsiye ediyorum. Biletimi online aldım sıra beklemicem diye düşünmeyin. Katedral için ayrı, teras için ayrı bekleyeceksiniz. sadece bilet sırasından kurtulacaksınız. Evet yanlış okumadınız, herşeyin ayrı ayrı sırası var ve katedralin sırası kadar olmasa da hepsi epey bir vakit kaybettirecek size. Tabi biletiniz Fast Track ise bu bekleyişlerden kurtulabilirsiniz. Biletiniz Fast Track olması durumunda veya terasa yürüyerek/asansörle çıkmanız durumunda fiyatlar değişiyor. Aşağıda ayrıntılı bilet fiyatlarını ekledim. Benim hangi bileti aldığımı soracak olursanız ben Duomo Pass B'yi alarak Teras için daracık merdivenleri kullandım. Öyle gözünüz korkmasın. :)

Milano Katedrali : 3€ (bu bilet ile Milano Katedraline + Duomo Müzesine + San Gottardo Kilisesine girebilirsiniz.)

Teras                    : Merdiven kullanarak çıkarsanız 9€ | Asansör kullanarak çıkarsanız 13€ (bu bilet sadece Milano Katedrali Terası için)

Arkeolojik Alan  : 7€ ( bu biletle Milano Katedralini, Duomo Müzesini, San Gottarda Kilisesini gezebiliyorsunuz.)

Eğer kombin bilet almak isterseniz ise onlar ise merdiven ve asansör kullanımına göre değişiyor ve şu şekilde.

Duomo Pass A | 16€

Cathedral + Teras ( asansörle) + Duomo Müzesi + Arkeolojik Alan + San Gottardo Kilisesi

Duomo Pass B | 12€

Cathedral + Teras ( merdivenle) + Duomo Müzesi + Arkeolojik Alan + San Gottardo Kilisesi

2. Galleria Vittorio Emanuele II' de vakit geçirin. 

Milano Gidilecek Yerler, Milano

Galleria Vittorio Emanuele'in dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz ? Tabi bayrağı 1462 yılında açılan Kapalı Çarşı taşıyor. Benim Çiçek Pasajına benzettiğim aslında sıradan bir Alışveriş merkezinden çok daha gösterişli 2 katlı bir pasaj olan Galleria Vittorio Emanuele II adını İtalya'nın ilk kralından alıyor. Bu tarihi pasajın mimarisi ciddi anlamda etkileyici, dönemin yeniliklerinden olan cam tavanı ve her biri bir anlam taşıyan mozaikleri ile ilginizi çekeceğinden eminim. Galleria Vittorio Emanuele'in içerisinde bulunan mozaikler ve taşıdıkları anlamlar şu şekilde. Öncelikle İtalya'nın şehirlerini temsil etmeden mozaiklerden bahsedeyim. Kurt Roma'nın, Zambak Floransa'nın, Boğa Turin'nin, Kırmızı artı işaretiyle beyaz bayrak ise Milan'ın simgesi. Ayrıca 4 koridorun kesiştiği noktada, cam kubbenin altındaki mozaikler Avrupa, Amerika, Asya, Afrika kıtalarını temsil ediyor. Kubbenin altındaki zeminde olan Boğa mozaiği için ise farklı bir inanış daha var. Bu figüre basarak kendi etrafında 3 kere dönüldüğüne bereket ve şans getirildiğine inanılıyor.

Galleria Vittorio Emanuele Alışveriş Merkezi aynı zamanda Duomo Katedralini La Scala'ya bağlayan bir geçiş. Bu sebeple 24 saat açık ve giriş ücretsiz. Fakat içerisinde bulunan restaurant ve mağazalar 22.00'e kadar açık. Bu restaurantlardan bir tanesi ise Galleria Vittorio Emanuele II ile aynı zamanda açılmış ve kraliyet şefi Paolo Biffi tarafından kurulmuş Biffi. Bu tecrübeli mutfakta veya diğer seçkin restaurant ve cafelerde vakit geçirmek isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra içeride bir çok markayı da bulacaksınız. Galleria Vittorio Emanuele II'ye Milano için lux alışverişin adresi diyebiliriz. 

Galleria Vittorio Emanuele Alışveriş merkezine ulaşmak oldukça kolay. Milano Katedralinin hemen yanında olan alışveriş merkezi için Duomo metro durağını kullanabilirsiniz.

3. Castle Sforzesco'yu gezin.

Milano Gidilecek Yerler, Milano

4 tarafı duvarlarla çevrili bu kalenin pembe dizilere konu olacak bir hikayesi de var. Sforzesco Kalesi aslında Visconti ailesi için Galeozzo Visconto tarafından inşa edilmiş. ve ilk adı Porta Giova Castel. Bu kale döneminde Visconti ailesini temsil eder ve onlarda bu kalede yaşarmış. Son erkek Visconti, Fillipo Maria Visconti öldüğünde varisi yokmuşç O dönemlerde de Cumhuriyet ilan edildiği için ortalık çok karışıkmış ve ölümünden sonra kale harap edilmiş. Sadece gayrimeşru 1 kız evladı olan Fillipo Visconti, ölmeden önce kızının eşi Francesco Sforza'yı değil başka birilerini varis göstermiş. Francesco ozamanlar güçlü ama Milan'nın yanında olduğu ve karşı olduğu zamanlarda olmuşç Muhtemelen bu sebeple varis göstermemiştir. Francesco Sforza, Visconti'nin ölümünden sonra kaleyi ele geçirip tekrar ve daha ihtişamlı şekilde inşa ettirmiş Sforza ailesinin de ilk Milano dükü olmuş ve Sforzesco kalesini kendi gücünün simgesi olarak göstermiş. Visconti'den de geriye bir şey bırakmamış. Sanata meraklıymış bu sebeple sanatçıları hep destekler hatta sanatçıların kalede kalmasına müsaade edermiş. Francesco Sforza'nında nereden nereye denecek hayatı var. O hikayeye girmeyeceğim.

Milano Gidilecek Yerler

Çok güzel avluları olan Sforzesco Kalesi şuan müze ve sergilere ev sahipliği yapıyor. Girişi ücretsiz fakat müzelere girmek için ücret ödemeniz gerekiyor.

Kalenin önünde bulunan saat kulesi sayesinde her yerden kendini farkettiren Sforzesco Kalesi Duomo Meydanından yürüme mesafesinde metroyla gitmek isterseniz en yakın duraklar Cadorna ve Cairoli. Açılış - Kapanış saatlerini ise aşağıya ekledim.

Kış   : 07.00 - 18.00
Yaz  : 07.00 - 19.00

4. Parc Sempione'de piknik yapın.

Sempione Park için Sforzesco Kalesi'nin arka bahçesi diyebiliriz. Sforzesco Kalesinden Barış Takı'na (Arc of Peace)  kadar geniş bir alanı kaplayan Sempione Park yürüyüş yapan, güneşlenen, ağaçlara bant çekip üzerinde yürümeye çalışan, taichi yapan "mutlu" insanlarla dolu. Sempione Parkın içerisinde bulunan  Sempione Park'da yok yok, basketbol sahası, ördeklerle dolu göl, Barış Takı, Torre Branca Kulesi, Civic Akvaryumu, Mini Kolezyum Arena Civica adında spor alanı var. Torre Branca'nın 97 metre yüksekliğinde ki terasından şehri izleyebilir, Barış Takı'nı görebilirsiniz. Pekte yeşil olmayan Milano için çok güzel bir park diyebiliriz.

Milano Gidilecek Yerler

Müzik yapan sokak sanatçılarına yakın bir yer seçin ve çimenlere yayılın. Sempione Park'a giderken yanınıza abur cuburlarınızı da almayı unutmayın. Milano'luların burayı neden bu kadar çok sevdiği aşıkar, sizde keyfini çıkarın. 

Sempione Park Duomo meydanından yürüme mesafesinde, eğer metro kullanacaksanız Cadorna veya Cairoli duraklarında inebilirsiniz.

4.Navigli'ye mutlaka bir gecenizi ayırın.

Milano Gidilecek Yerler, Milano

İtalya'da kanallarıyla ünlü olan  tek yer Venedik değil. Navigli Milano'nun kanal çevresinde kurulmuş hem çok dinamik ve hareketli hemde çok fazla "aperitivo" cuların olduğu, çok güzel kafeler bulabileceğiniz, hınca hınç genç dolu elinde bardaklarıyla dolaşan bir çok insanı göreceğiniz en keyifli bölgesi. Ayrıca Sabah saatlerinde Navigli'de bir bit pazarıda bulabilirsiniz. Ama ben kesinlikle Navigli'ye bir gecenizi ayırmanızı tavsiye ederim. Hele ki gün batımına denk gelirseniz çok şanslısınız. Navigli'ye metroyla gitmek isterseniz Porta Genova durağında inmelisiniz.

5.Brera'da yaratıcı butikleri gezin veya hareketli akşamlarına katılın.

Brera, Milano seyahatiniz boyunca konaklayabileceğiniz en iyi yerlerden biri diyebilirim. Butikler, galeriler, müzeler, kafeler, hareketli akşam saatleri, sokaklara tezgah kurmuş tarotcularına varana kadar aradığınız her şey var. Konum olarak da bir çok yere yakın. Ayrıca daracık sokaklarında dolaşmakta size güzel hissettirecek bu sokakların en güzel kısmı büyük bir bölümünün trafiğe kapalı olması. Sanat ve alışverişe dair her şeyi bulabileceksiniz. Butik ve sanat galerini dolaşmanızı bir akşamınızı en azından buraya ayırmanızı tavsiye ederim. Eğer Kusmi Tea bağımlısıysanız burada bir mağazası da mevcut.

6. Santa Maria Delle Grazie Kilisesi'nde Last Supper'ı görün.

Leonardo da Vinci'nin en önemli eserlerinden biri olan Son Akşam Yemeği Freski "Last Supper" bilinenin aksine bir tablo değil duvar üzerine çizilmiş, fresk. Leonardo da Vinci, Son Akşam Yemeği Freskini yaparken kendi tekniğini geliştirmiş. Bu teknikle daha canlı renkler elde etmeyi ve her ayrıntıyı yansıtmayı hedeflemiş ve başarmışta. Fakat bu teknik zaman karşısında çokta başarılı olamamış ve zamanla Son Akşam Yemeği Freski'nde bozulmalar ve çürümeler olmuş, başarısız restorasyonlar nedeniyle de günümüze pekte orjinaline benzer haliyle kalamamış. Eser bir çok filme, tabloya ilham kaynağı olmuş. Ayrıca taşıdığı söylenen bir çok şifrede var. Dünyanın sonuna dair bir kehanet olduğu gibi..
Last Supper, Son Akşam Yemeği, Milano,Milano Gidilecek Yerler
"Last Supper" Son Akşam Yemeği Freski'ni görmek istiyorsanız 2-3 ay öncesinden rezervasyonunuzu yapmanız gerekiyor. Son Akşam Yemeği Freski Santa Maria Felle Grazie Kilisesi'nin yemek salonunda buluvor ve bu alan pekte büyük değil. Bu sebeple ziyaretçiler içeriye 20-25 kişilik gruplar halinde alınıyor. Eğer bilet almayı son zamanlara bırakırsanız sorun yaşayabilir veya daha önceden aldıkları biletleri ellerinde tutan tur firmalarına misliyle ödeme yapmanız gerekebilir.
Santa Maria Felle Grazie, Milano,Milano Gidilecek Yerler

Buarada eğer bilet bulamazsanız yine de Santa Maria Delle Grazie Kilisesine gidip görebilirsiniz. Last Supper, Son Akşam Yemeği Freskini göremezseniz bile ücretsiz görebileceğiniz alanlarla girebilirsiniz.

7. "Teatro Alla Scala" La Scala Opera Evi'ne gidin.

La Scala Opera Evinin şöyle bir hikayesi var. Milano'da bulunan opera binası yangından dolayı 1776 yılında yıkılmış ve ardından "Teatro Alla Scala" La Scala Opera Evi inşa edilmesi kararı alınmış. Yapılması için Santa Maria Delle Scala Kilisesinin arazisi kullanılmış. "Teatro Alla Scala" La Scala  adı da buradan geliyormuş. 1778'de  açılan La Scala dünyanın en önemli Opera binalarından biri olmakla kalmıyor, aynı zamanda bünyesinde müzisyen, dansçı yetiştiren Performans Sanatları Akademisi, Opera tarihi ile ilgili bir müze, ve önemli Balo Okullarından biri bulunuyor.

La Scala'da tarihi boyunca dünyaca ünlü eserler sergilenmiş ve Sanatçılar için La Scala sahnesinde yer almak prestij meselesiymiş ve günümüzde de öyle olmaya devam ediyor. Her yıl 7 Aralıkta sezonu açan La Scala Opera Evinde bir gösteri izlemek, bu deneyimi yaşamak isterseniz unutmamanız gereken bir şey var. Biletiniz olsa dahi eğer gösteri başladıysa asla içeriye giremezsiniz. Bunun dışında La Scala geleneklerinden birinden de bahsedeyim. Sahnelenen gösteriler her zaman gece yarısından önce bitiyor. Eğer gösteri süresi uzunsa ozaman başlangıç saati daha öne çekiliyor.

La Scala bilet fiyatları epey bir pahalı, ayrıca ilk defa sergilenecek bir eserse bilet bulmanız oldukça zor olabiliyor. Müzeyi ise Hafta içi her gün 5€ karşılığında gezebilirsiniz.


8. Como Gölü'ne en azından 1 tam gününüzü ayırın.

Lake Como, Milano,Milano Gidilecek Yerler

Como Gölü Milano'ya yaklaşık 1 saat uzaklıkta ve ulaşımı çok kolay. Como Gölü çevresinde görmek isteyeceğiniz bir çok kasaba mevcut. Doya doya gezmek isterseniz Como Gölü kasabalarının hakkı kesinlikle en az 3-4 gün ama vaktiniz azsa mutlaka 1 tam gününüzü Como Gölüne ayırın derim. En popüler kasabalar Como, Bellagio, Varenna, Menaggio.. Kasabalarda gezerken Alp Dağları size çok güzel manzaralar sunacak. Villa ve bahçelerde dolaşmak ise gerçekten çok keyifli. Bayanlar Bellagio'nun tasarım butiklerini de kesinlikle sevecek. Como Gölü kasabalarını gezmek için bir kaç popüler rotada var. Milano seyahatinizde mutlaka en az 1 gününüzü Como'ya ayırın. Son dönemlerde popüler balayı noktalarından olan Coma'da biraz şehirden uzaklaşıp, gölün tadını çıkarın.


Benzer Yazılar

0 yorum

En kısa sürede dönüş yapacağım.

Teşekkürler :)

About Me

Bumerang - Yazarkafe