Roma bir başka güzel şehir

Mart 05, 2018



Roma’nın yeri benim için çok farklı, çokçok sevdiğimden mi bilmiyorum o vıç vıç kalabalığı, neredeyse local yokmuşta sadece turistler varmış tavrı gözüme batmıyor. Ben ne olursa olsun sevicem gitmekten de hiç bıkmıcam sanırım :)

Roma’ya ne zaman gidilir?

İlkbahar/sonbahar en güzel tercih olabilir. Hem hava biraz kırılmış oluyor, hemde yazın o turist saldırısından azda olsa kaçınmış oluyorsunuz. Yaz aylarında ciddi bir sıcağa maruz kalacaksınız ama türkiyenin iklimi sizi çok etkilemiyorsa orda da uyum sağlarsınız. Ben bir defasında temmuz ayında Roma’da bulunmuştum mesela. İstanbulun sıcağından bir farkı yoktu. Rahat rahatta gezdim bol su eşliğinde tabi:) Kış aylarına gelince bu biraz şansa kalıyor, Amsterdam gibi kanım dondu artık akmıyor gibi bir havası yok ama yağmura yakalanmanızda olası :)

Roma’da ne giyelim?

İkliminin İstanbuldan pek farkı olmadığını düşünürsek burda ne giyiyorsanız benzer şeylerle doldurabilirsiniz valizinizi. Tabi herzaman tedbirli olmakta fayda var bahar aylarında giderken mutlaka yanınıza azıcık kalın bir iki şeyde almanız. Ayrıca bazı yerlere giriş yapmanız için bacak ve kollarınızı kapatacak şeylere ihtiyacınız olacak, kollar yanınıza alacağınız şalla çözülür ama sadece şort almayın yanınıza bir de pantolon olsun(: boşuna girişlerde 10 euro vermeyin sonra.

Roma ne yiyelim?

İtalya’dasınız ne yerseniz yiyin seveceksiniz zaten. Biraz kilo alıp dönmemek mümkün değil :) Roma Yeme İçme Notları için şuraya bir tıklayın. Sizin için cafe, restaurant bilimum yiyecek tavsiyelerimiz var.

Roma' da Gezilecek Yerler

Size 3 günlük bir rota yaptım ve birbirlerine yakınlıklarına göre sıraladım hatta aralar yürüme kaç dakika görebilirsiniz. Ben daha uzun kaldığım için daha ayrıntılı gezdim ama sizin vaktiniz daha kısıtlıysa bazı yerleri çıkarabilirsiniz.

1. Gün


Trevi ve Çevresinde Gezip Görebileceğiniz Yerleri Aşağıya Sıraladım, araları kaç dakika yürüme mesafesi onuda görebilirsiniz. 


1. Fontana di Trevi

Diğer adıyla Aşk Çeşmesi. Roma'nın en büyük Barok çeşmesi, her daim turist akınına uğruyor. Kalabalık olmadığı zamanı bulmak için ya çokçok geç yada çok erken gitmeniz gerek. Bakın kalabalık olmadığı zamanı dedim boş değil. :) Çünkü her daim birileri mevcut. Şöyle de bir inanış var bilmeyeniz yoktur eminim. Eğer çeşmeye para atarsanız Roma'ya birdaha gelirmişsiniz. Tabi usulüyle atmak gerekiyormuş. Sağ elinizle parayı tutup, sol omzunuzun üstünden atmalıymışsınız. Bu paralarda Roma'nın ihtiyaç sahipleri insanlarına gidiyormuş.


2. Via del Corso

Up uzzzun bir cadde, her iki tarafında da ünlü markaların mağazalarını bulacaksınız. Piazza Venezia ( Vittoria Emanualle II Abidesi'ninin olduğu yer.) ve Piazza del Popolo yu birbirine bağlayan cadde. Turistik yerleri gezmeye ara vermek isterseniz italyanın hareketli caddelerinden biri olan Via del Corso'da vakit geçirebilirsiniz.

3. Marcus Aurelius Sütunu


 Roma İmparatoru Marcus Aurelius'a ve onun zaferlerine adanmış bir sutun. İçi oyukmuş ve yukarı çıkmayı sağlayan bir merdiven varmış. 
Ama yukarı çıkmak halka açık değil. Piazza Collonna meydanında gezerken rastlayacaksınızdır. Etrafında cafe ve dondurmacılar var dondurmanızı alıp kolon üzerindeki figürleri inceleyebilirsiniz.










4. Temple of Hadrian

Bu tapınak Roma İmparatoru Hadrian için yapılmış.


5. Bartolucci Oyuncak Dükkanı

Pinokyonun Dükkanına uğramak istemez misiniz? Dükkanın içi tamamı ahşap oyuncak ve dekorasyon eşyalarla dolu. Kendinize veya sevdikleriniz hatıra pinokyonun magnetlerinden alabilirsiniz.


6. Pantheon




Antik Roma'nın en iyi korunmuş yapılarından birtanesi. Kubbesinde ışığın ve yağmurun içeri girmesini sağlayan bir delik var. Girişi ücretsiz ve genelde önünde sokak sanatçıları oluyor ama inanılmazlar :) Burada bir soluk alabilirsiniz.









Fotoğraftada Pantheon'un kubbesini görüyorsunuz. Gerçekten büyüleci ve genelde kalabalık oluyor.









7. Navona Meydanı



Roma'nın en ünlü meydanlarından birtanesi.. çevresi geleneksel İtalyan mutfağını sunan restoran ve dondurmacılarla dolu. Meydanda akşamları sokak sanatçılarıda oluyor. Yemeğinizi yerken sokak sanatçılarını izleyip Roma'nın keyfini çıkarabilirsiniz. Meydanın orta yerinde Bernini'nin barok, nehir çeşmeleri vardır.Ve bu çeşmeler akşamları aydınlatıyor o manzarada günün yorgunluğu atmakta çok keyifli oluyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla Noel pazarıda burda kuruluyor. Ayrıca Roma Yeme / İçme Notları arasında burda bulunan iki restoran öneriside bulabilirsiniz. Linke tıklayıp göz atabilirsiniz.



8. Campo de Fiori

Pazar gezmeyi seven biri olarak tabiki bir pazarda önerecektim. Pazar günleri hariç her gün saat 14:00'e kadar meyve - sebze pazarı kuruluyor bu meydana.. Çevredeki tarihi yapıları gezerken bir uğrayabilirsiniz. Ayrıca Roma yeme - içme notlarında bu meydanda olan enfes dilim pizzaları olan bir fırında önermiştim o yazı içinde şuraya bi tıktık.

 


2. Gün



Şimdi Sıra İspanyol Merdivenleri, Kolezyum ve Etrafındaki yerleri sıralamaya;

9. Kolezyum



Roma'ya her gidenin mutlaka gittiği yer. Ben etkilenmeye o inanılmaz kuyruğun yanından geçerek 1 dakikada içeriye girerken başladım :) Mutlaka biletinizi online alın ve Romada sadece bir yere gidecekseniz bu Kolezyum olsun. Eğer yer altı geçidi gibi yerleride gezmek isterseniz rehberli turları tercih etmeniz gerekiyor. RomaPass için ücretsiz ve dediğim gibi Romapass veya online biletiniz varsa o sırayı beklemeniz gerekmiyor. Romapass aldıysanız ilk biletinizi burda kullanıp Palatino tepesi ve Roma Forumunuda ziyaret edebilirsiniz.

Bu amfitiyatroda gladyatör savaşları, hayvan dövüşleri ve bir çok etkinlik olurmuş. Hatta bazen gladyatörlerin karşısına yırtıcı hayvanlar çıkartılırmış. Vahşi hayvanlara karşı çıkartılan gladyatörler genelde idam cezasına çaptırılmış suç işleyen kişiler olurmuş. İmparator Vespasianus tarafından kolezyum halkına hediye edildiğinden dolayı şuanın aksine ozaman ücretsiz giriş varmış. Ama insanlar sınıflarına göre ayrışır ve o şekilde otururlarmış. 

Buarada yazıya eklediğim fotograflar hem yaz  hem kış aylarında yapılan seyahatlerden. Biri temmuz ayı biri ise şubat



Giriş Ücreti : 14 euro olması lazım. 
Ulaşım : B Hattı Collesseo Metro Durağı

10. Roma Forumu
Antik Roma'nın önemli hükümet binaları ve tapınakları bulunuyor. Eğer yaz döneminde gittiyseniz yanınıza şapka almanızı öneririm :) Ben şemsiyeyle gezmiştim :) Güneşten korunacak pek bir alan yok çok rahat ediyorsunuz. Şapkanız ve yanınıza aldığınız su sayesinde arkeolojik yapıların arasında o dönemin ihtişamına hayran kala kala gezebilirsiniz.

11. Palatino Tepesi
Roma'nın 7 tepesinden en merkezi olanı Palatino Tepesi. Roma'da cumhuriyetin olduğu dönemde önemli zenginlerin evleri burada olurmuş. Buarada bu tepede birçok saray bulunduğu için tepenin adı saray anlamına gelen Paletino olarak konmuş. Bir çok arkeolojik yapı var. Eğer Romapass aldıysanız Palatino Tepesi, Roma Formu, kolezyum'u sadece 1 giriş hakkıyla 3 arkeolojik yapıyı da gezmiş olursunuz. Romapass ile ilgili yazı için linke tıklayabilirsiniz?
Romapass Almalımıyım?

12. Arco di Costantino


Roma'daki 3 zafer taklarından bu zamana kadar ayakta kalanlardan en büyüğü, Kolezyum'un hemen yanında MS 315 yılında imparator Konstantin'in MS 312'deki Milvian Köprüsü zaferi anısına yapılmış. Günün her saati halka açık, giriş ücreti ödemiyoruz. 

Ulaşım : B Hattı Collesseo Metro Durağı
Ücretsiz.



13. Piazza Venezia




Venedik Meydanı, akşamları çok güzel aydınlatılıyor. Bu
meydanda II. Vittorio Emanuele Anıtıda burda bulunuyor. Meydana Venedik meydanı denmesinin sebebi ise İtalya birleşmeden önce burda Venedik Elçiliği Bulunuyormuş.







14. Vittorio Emanuele II Abidesi




Beyaz mermelerden yapılmış İtalyanların şehrin yapısını bozduğu gerekçesiyle pekte sevmediği bu yapı Birleşik İtalya Krallığı'nın ilk kralı olan II. Victor Emmanuel'e adanmış. Merdivenlerden yukarı çıktığınızda çok güzel bir Roma manzarası olacak :) 




15. Via Condotti

Roma'nın en hareketli caddelerinden bir tanesidir, her türlü mağaza, markayı burda bulabilirsiniz İspanyol Merdivenlerine çıkar. İspanyol merdivenlerine sırtınızı verip düm düz karşıya geçin bu caddeye çıkacaksınız zaten.

16. İspanyol Merdivenleri






135 merdiven varmış bir kaç defa inip çıksak öğlen yediğimiz o makarnayı yakabilir miyiz sizce :) Gece gündüz kalabalıktır. İsmini orda bulunan İspanyol Elçiliğinden almıştır. Buarada fotoğraf Şubat ayı seyahatinden  ve çok erken saatler bu yüzden o kadar kalabalık değil :)



Merdivenleri çıktığınızda küçük bir kilise var. Trinita dei Monti Kilisesi var. Meydanda ise yine Barok Çeşmelerinden bir tanesi Fontana della Barcaccia var. İspanyol merdivenlerine gündüz ve akşam saatlerinde gelmenizi günün yorgunluğunu burda atmanızı kalabalığa dalıp onları seyretmenizi öneririm.


Adres    : Piazza Spagna
Ulaşım  : Spagna Metro Durağı








17. Barberini Palace

Barberini ailesi için yapılan bu saray Barberini Meydanında bulunuyor. Odaları gerçekten göz kamaştırıyor. Tavanlarına diyebileceğim söz yok zaten :)2 müzeyi kapsayan Romapass aldıysanız 2. hakkınızı burdan yana kullanabilirsiniz. Romapass ile girebileceğiniz diğer müze ve arkeolojik alanlar için sizi Romapass yazısına alalım. :)


Pazartesi günleri kapalı.
Salı-Pazar 8.30 - 19.00 açık tabi son giriş kapanmadan 1 saat önce
Adres     : Via delle Quattro Fontane, 13






3. Gün

Vatikanı gezdikten sonra vatikanın etrafında olan yerlere gidebilirsiniz. Hatta ordan Trastevere'ye de geçebilirsiniz. Vatikan'a nasıl gidilir ? Vatikan Gezi Notları için sizi o sayfaya alıyım ve burda yakınlarında olan yerleri anlatmaya devam ediyim. (:



18. Castel Sant'Angelo

MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yapılmış. 14. yüzyılda şatoya çevrilmiş hatta St. Peter Bazilikası ile burayı birbirine bağlayan bir geçitte varmış. Şatonun harika bir terası var. Roma manzarası ile orada soluklanabilirsiniz. Benim bildiğim kadarıyla zamanında bu şatoya esir düşen insanlar için öldü gözüyle bakılır, ordan canlı kurtulmak mümkün değil diye düşünülürmüş. Zindanları ve işkence için özel odaları varmış. Hatta sanırım Cem Sultanda burda esir düşmüş. Burda idam edilen kişilerin St. Angelo Köprüsünde kafaları sergilenirmiş. Ayrıca bu köprünün üzerinde çok güzel heykeller var.



Vatikan'a geldiyseniz bir yürüyüşle Tiber nehrinin üzerinden geçebilirsiniz. Heykelleri görebilirsiniz. Ben bu kaleye girdim ille de girin demiyorum ama burasıda bir seçenek tabi :)

Romapass için ücretsiz.
Her gün 9.00 -19.39 arası ziyarete açık ama kapanıştan 1 saat önce giriş kapanıyor.
Adres     : Lungotevere Castello
Ulaşım   : Metro Lepanto durağında inip biraz yürüyeceksiniz. Vatikandan sonra gelmeyi düşünürseniz ordan da yürüyebilirsiniz.




19. Trastevere

Eğer vaktiriniz varsa Trastevere'ye de gidebilirsiniz. Daracık sokakları, gece hayatı, harika cafe / restaurantlarıyla ünlü. Tiber nehrinin öteki tarafında kalır bu semt.

Ulaşım : 8 ve 3 nolu Tramvay hatları, 

Aşağıda linkini verdiğim yazılarda işinize yarayabilir, bir göz atabilirsiniz.


Roma Yeme / İçme Notları
Roma'ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
RomaPass Almalımıyım?

Benzer Yazılar

3 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba busra hanim romaya gitmek istiyoruz sizce roma pass almali miyiz kisa sureli bir tatil olucak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar,

      Kalacağınız süreye göre değişir ama minimum 3 gün kalacaksanız almanızı tavsiye ederim. Ulaşım ve 2 ücretsiz müze girişi imkanlarıyla avantajlı oluyor.

      Sevgiler

      Sil

En kısa sürede dönüş yapacağım.

Teşekkürler :)

About Me

Bumerang - Yazarkafe