Fener - Balat Rehberi

Şubat 26, 2018




Bu yazıyı hazırlamak için defalarca gittiğimi itiraf ediyim öncelikle :) defalarca gitmiş olsam bile her sokağında başka bir hikaye var, öyle bir defa gitmek yetmeyecek size biraz aklınız kalacak eve döndüğünüzde o eski evlerdeki hayatları düşüneceksiniz yada o tarihi yapının içindeki cafeleri Fener'in Balat'ın yeni halini ve eskinin yeninin ne kadar da uyum içinde yaşadığını düşüneceksiniz. Biraz da mezatlar kalacak aklınızda mezata gitmeden Balat'tan dönmek olmaz giderken kendinizi ona göre ayarlayın 10 dakika da olsa bir uğrayın derim.



Ne zaman gidilir?

Her zaman gidilir ama bahar/sonbahar'da daha bir güzel gezilir bence. Yokuşlu ve uzun bir yürüyüş sizi bekliyor olacak hava ne çok sıcak nede çok soğuk olsun birde hafta içi oldu mu tamamdır. Kalabalıktan da kaçmış oldunuz. Tabi ben hafta içi değil her seferinde hafta sonu gittim. Beni engelleyen bir şey mi oldu ? Yo... hayır.

Ne Yenir?

Size Balatta birkaç yer önerim olacak bunlardan ilk ikisi boğazına gerçekten düşkün olan Sezer’in önerileri

Köfteci Mustafa

Kendine artık küçük bir yerde açmış arabayla sattığı yere çok yakın bir alt sokağa iniyorsunuz hemen sağda arabayla satış yaptığı yere de zaten bir kağıt yapıştırmış abimiz 😊 ben beğenmiştim ki köfte pek sevmem :)  Köfteci Namlı Ustanın 10 mt gerisinde çıfıtçılar çarşısına doğru vakıf bank ATMsinin orda arabayla satıyordu ama suan yeri ATMden içeri sokağa girin sağınızda.

Köfteci Namlı Usta

Köftesi zaten meşhur ona diyecek sözüm yok kurufasülyesi ve irmik tatlısına da bayılıyor Sezer. Ben irmik tatlısı sevmem, dondurmalı irmik olmadığı, ablam yapmadığı sürece de yemem (: Gerçi suan 21 gün şekersiz program uyguluyorum oyüzden irmik bile çekiyor canım :) Seveniniz varsa bir uğrayabilirsiniz. Ayhan cad. Aşağı inerken Çıfıt çarşısına doğru gelin ve sol tarafta kalacak.

Fetih İşkembe

Hayatımda işkembe hiç yemedim bunlar Sezerin önerileri çok meşhur ve harikaymış. Ayhan Caddesinden aşağı doğru inerken solunuzda kalacak.

Balat Coffe & Guide


Fener ve Balat’ta bence tüm cafeler bir harika 🤗 Hepsi kendi karakteristik özelliklerini taşıyor. Bi kahve içerken dinlenebilirsiniz. Bir kaç kafe ismi daha veriyim hatta eminim ki duymuşsunuzdur yada gezerken rastlayacaksınız Cafe Naftalin, Perispri, Cooklife, Hobbit House.. 




Cibali - Fener - Balat

Rotamıza Kadir Has Üniversitesinin önünden başlayalım. Universite eski Tütün Fabrikası Eyüp yönünde Cibali kapısına doğru yüyümeye başlayın. Cibaliden başlayıp Fener'e en sonda da Balat'a gideceksiniz ama öyle çok çok yorulacağınız bir rota değil.

Cibali Kapısı

Bizanstan surlarından geriye kalan bir kaç kapıdan bir tanesi


Gül Cami 


Fener'e doğru yürüyerek ulaşacaksınız. Bizans döneminde Aya Theodosi Kilisesiymiş. Fetihten sonra bir süre tersane deposu olarak kullanılmış ardından restorasyonla camiye çevrilmiş. 





Fener Rum Patrikhanesi

Patrikhane AyaYorgi kilisesi, patriklik makamı, kütüphane ve görevlilerin kaldıkları bölümlerden oluşuyor. Ayayorgi kilisesi patrikhanenin bahçesinde ve şöyle bir hikayesi de var. Girişinde 3 kapı var ve ortada olan kapı devamlı kapalı tutuluyormuş. Sebebi 1821'de çıkan bir isyandan patrik V. Grigorios sorunlu tutuluyor ve bu kapıya asılıyor. O tarihten beri bu kapıyı kapalı tutuyorlarmış. 



Özel Maraşlı Rum Okulu

Patrikhaneye aynı sokakta, sokağın sonunda bulacaksınız bu okulu. Bu okulunda bir hikayesi var, Dönemin zenginlerinden Rum Tüccar Maraslis bir okul yaptırmak istiyor. Okul için kesenin ağzını ardına kadar açıyor. Okulun Fener Rum Erkek Lisesinden daha da gösterişli olmasını istiyor bunun içinde bütçeyi yüksek tutuyor. Hatta okulun eğitim masraflarınıda karşılayacağını söylüyor ama okul 1901 yılında açıldığında okulu beğenmiyor. Aklındaki okulla inşa edilen okul arasında dağlar kadar fark buluyor. O dönemlerde de ayrılan bütçeyi hileli bir şekilde kullandıkları söyleniyor. Bunun üzerine Maraslis artık okulun ne oluşacak masraflarını ne de eğitim masraflarını karşılamıyor. Zaten gittiğinizde göreceksiniz okul yarım kalmış gibi ön cephe yunan tapınağı arka cephe sanayi..



Kırmızı Mehtep

Patrikhaneye din adamı yetiştirmek için kurulan okul
Sancaktar yokuşu kırmızı mektebe çıkıyor ve Lisenin en güzel manzarasını Tevkii Cafer Cami'nin Avlusundan görebilirsiniz.




Sezer genelde fotoğraf çektirmekten hiç hoşlanmaz Lisenin duvarındaki yazıyı görünce nasıl fırladı anlamadım :)






Yuvakimyon Kız Lisesi

Liseden sonra biraz yürüdükten sonra terk edilmiş bu liseye rastlayacaksınız. Şuan kapalı fakat hakkıyla kullanılsa ne muhteşem olurdu diye düşündürecek size. 59 Rum okulundan yanlış bilmiyorsam 54'ü öğrencisizlikten kapanmış. Burasıda o kapananlardan..

Moğolların Meryemi Kilisesi

Fener Rum Lisesine çok yakın olan Kanlı Kilise İstanbul'un fethinden sonra kubbeli olup camiye çevrilmeyen tek kilise. Sebebi ise Fatih Camisinin mimarı Cristıdulos, Fatih Sultan Mehmet'ten rica etmiş ve Fatih Sultan Mehmet'te kiliseyi mimarın ailesine bağışlamış ve bir fermanla kilisenin kilise olarak kalmasını sağlamış. Bu fermanın orjinali patrikhanede kopyası ise hala kanlı kilisede 
sergileniyor.




Dimitri Kantemir Evi ve Kafesi

Klasik Türk Müziğine büyük katkıları olan bestekar, tarihçi, felsefeci Dimitri Kantemir 1673 -1723 yılları arasında yaşamış ve evide Balat'ta, evi müze olarak korunuyor ama bildiğim kadarıyla müze şuan kapalı ama yanlışım olabilir. Ben Dimitri Kantemir Kafe'sinden bahsedeyim. Bence çok sevimli bir kafe ve duvam dekorlarıda harika :)


Ahrida (Ohrid) Sinagogu

Sinagog Kürkçü Çeşme sokağında ve İstanbulun en eski sinagogu, adının Ohrid olmasının sebebi cemaatinin bir çoğunluğu Ohrid kentinden göçen Museviler olması. Sinagogu ziyaret etmeniz için önceden hahambaşılık ile iletişime  geçmeniz gerekiyor. Web sitelerini kullarak iletişime geçebilirsiniz sizden kimlik, passaport gibi belgeler ve ziyaret gün ve saatini bildirmenizi istiyorlarmış. Ben gitmedim ama gidecek olanlarınız için bu ekstra bilgileri paylaşayım.




Merdivenli Yokuş Sokağı

Evlerin birbirine yaslanmış görüntüsü özellikle fotografçıları kendine mıknatıs gibi çekiyor. Dip notta düşeyim evler Unesco proje kapsamında aslına uygun olarak pastel tonlarında yenilenmiş. 




Bulgar Aziz Stephen Kilisesi ( Demir Kilise )






Bulgar Ortodoksların Rum Patrikhanesinden ayrılıp kendi kiliselerini kurmuşlar. Hatta bunun ardından Patrikhane tarafından aforoz edilmişler. Kilise aslında önce tahta olarak inşaa edilmiş ama İstanbul yangınında zarar görmüş, ardından Avusturya'lı bir firma söküp takılabilen demirden bir kilise yapıp burda kurmuşlar. Kilise dünyanın tek söküp takılabilen demir kilisesi ünvanını da taşıyor uzun zamandır restorasyondaydı ama şuan restorasyonu bitti ve açılışı yapıldı.






Ferruh Kethüda Cami

Bu cami aslında mahkeme, cami, eğitim yeri ve çeşme olarak Mimar Sinan tarafından yapılmış fakat günümüze sadece Cami ve çeşme kalmış.

Tahta Minare Cami

Cami Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmış ama günümüze kadar yangınlar depremlerden dolayı harap olmuş. Ayrıca caminin avlusunda İstanbul'un fethinde bulunan Hüseyin Ağa'nın türbeside yer alıyor.

Çıfıt Çarşısı

Unutulmuş tüm meslekler burda :) eskiye dair ne arıyorsan bulabilirsin. 




Yürüken her yerde ilginizi çekecek birşeyler bulacaksınız ben dolaşırken İstanbul gibi gelmemişti buralar ama çok hoşuma gitmişti :)

Bu
nları Biliyormuydunuz?

* Eski İstanbul'da yoğunlukla Türkler Cibali'de, Rumlar Fener'de, Museviler Balat'ta yaşıyormuş.

* Balat ismi Polation'dan geliyor ve Polation Saray demek.

Benzer Yazılar

2 yorum

En kısa sürede dönüş yapacağım.

Teşekkürler :)

About Me

Bumerang - Yazarkafe